Від 7800 гривень: хто з українців отримуватиме підвищену пенсію

Для того, щоб захистити рідну землю від ворога, наші воїни часто платять найвищу ціну – власне життя. І щоб підтримати членів сімей, які залишилися без годувальника, держава зобов’язується виплачувати їм підвищені пенсії.
Таке пояснення дали в Military Media Center.
Варто зазначити, що допомога не буде однаковою для всіх і на її розмір впливатиме те, чи загинув військовослужбовець, чи помер.

Відповідно до Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“, право на пенсію мають батьки і дружина (чоловік) годувальника, який загинув при виконанні службових обов’язків,— сказано в повідомленні.

Якщо військовослужбовець загинув під час виконання службових обов’язків, то пенсії його близькі отримуватимуть не раніше ніж від 55 років, незалежно від тривалості страхового стажу. Розмір виплати становить 70% заробітної плати загиблого годувальника членам сім’ї та дитині (але не менше 7800 грн). Якщо в сім’ї двоє і більше дітей – по 50% на кожну дитину (але не менше 6100 грн).
Також ця категорія має право на призначення пенсії, якщо вони мають право на:

пенсію незалежно від віку;
дострокову пенсію за віком;
пенсію за віку на пільгових умовах;
пенсію із зменшенням пенсійного віку у відповідно до закону або є особами з інвалідністю.

У випадку смерті військовослужбовця, не пов’язаної з виконанням службових обов’язків, право на отримання пенсійних виплат мають батьки і дружина (чоловік) годувальника.
Умова для отримання пенсії: досягли 60 років незалежно від наявності у них страхового стажу, або є особами з інвалідністю.
Розмір пенсійної виплати: 30% заробітної плати померлого на кожного члена сім’ї.

Незалежно від причини смерті годувальника, мінімальний (2 прожиткових мінімуму для непрацездатних осіб) та максимальний (10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб) розміри пенсії при втраті годувальника застосовуються до кожного непрацездатного члена сім’ї окремо, — відзначили в Military Media Center.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment